Rólunk

Jakab Judit

Jakab Judit vagyok, a gazdaság feje. Már fiatalon eldöntöttem, hogy a szarvasmarhákkal szeretnék foglalkozni. A Kaposvári Egyetem elvégzése után saját tenyészet létrehozásába kezdtünk akkori párommal. Ebből a kezdetleges gazdaságból fejlődött ki mostani állományunk, amely ma már 200 egyedet és több tízéves múltat számlál.

 

Lukács Lili

Lukács Lili vagyok, 17 éves. Jóval kisebb koromban szerettem bele az állattenyésztésbe, azon belül is a húsmarhatartásba. Az évek során lehetőségem volt a tejtermelés világába is beletekinteni, ami szintén nagyon csábító volt számomra. Jelenleg utolsó éves gimnazista vagyok, állatorvosi pályára készülök.

Lukács Liza

Lukács Liza vagyok, 15 éves. Habár szeretem az állatokat és szívesen segítek be az otthoni gazdálkodásban, egyelőre mégsem a szakmában látom a jövőmet. Idén kezdem el a gimnáziumot, mégpedig matek-informatika szakon.

Gazdaságunkat 2001. óta működtetjük. Jellemzően kis-közepes családi gazdaság, melyben a gyerekek is kezdenek aktívan közreműködni. Alapvetően húshasznú szarvasmarha tartással foglalkozunk, tevékenységünket és életünket e köré csoportosítjuk.

 

Gazdaságunk Bakócán, Baranya-megyében működik.

A húsmarhatartással már több, mint 20 éve foglalkozunk.

Az első tíz évben klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk. Ami extenzív legeltetésre alapuló anyatehén-tartás mellett hízóalapanyag borjú előállítást és választáskori értékesítést jelent. Az anyatehén állományunk zömében Red Angus keresztezett egyedekből állnak, melyeket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettünk.

2011-ben elkezdtünk egy fokozatos váltást. Ugyanezt a jellegű anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már Blonde d’Aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul elsősorban.

2011-2014 között fokozatosan beléptünk a tenyészállat-piacra tenyészbika-értékesítéssel, szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel.

2019-ben újabb váltásba kezdtük bele. Az embrióátültetés felé tervezünk fordulni, így könnyítve a már évek óta tervezett genetikai újítás meghonosítását, a homozigóta szarvatlan Blonde d’Aquitaine állomány létrehozását. Ennek érdekében eladtuk tisztavérű állományunk nagy részét, szinte csak az embriódonornak alkalmas, homozigóta vagy heterozigóta szarvatlan tenyészüszőket tartottuk meg, valamint néhány nálunk született tenyészbikát a keresztezett állományra való tekintettel.

Igazi vidéki gazdálkodást és életvitelt folytatunk, ami önmagában is érték. Nekünk a marhatartás nem csak a megélhetésről szól, hanem az életformánk is. Marhák mellet sokféle állatot tartunk, a csirkék, disznók, szamarak és lovak mellett egy láma is bizonyítja gazdaságunk sokszínűségét.